Sfaturi

pentru alegerea medicului chirurg

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să decideți dacă medicul căruia v-ați adresat este persoana potrivită pentru managementul terapeutic (conservator și chirurgical) al afecțiunii dumneavoastră.

 1. Interesați-vă dacă chirurgul are specializări suplimentare în domeniul chirurgiei spinale și care sunt acestea.
 2. Alegeți un chirurg specializat în tratamentul pacienţilor cu patologia coloanei vertebrale. Un specialist care examinează zilnic mai mulţi pacienţi cu patologia coloanei vertebrale trebuie să fie la curent cu metodele de tratament contemporane și tehnologiile moderne ale chirurgiei spinale.
 3. Pe lângă calificările obligatorii pe care trebuie să le aibă medicul, este important să vă simțiți confortabil în discuția cu el. O comunicare bună cu medicul trebuie să fie un criteriu important în alegerea acestuia.

Medicul a răspuns la toate întrebările și v-a oferit toate informaţiile solicitate despre boala dumneavoastră?  Pentru o listă de întrebări mai extinsă click aici.

 • Medicul v-a oferit suficient timp pentru consultație?
 • Cât de accesibil sunt chirurgul și echipa lui? Cât de receptivi?
 • Medicul acceptă să solicitați o altă opinie?
 • Este foarte important să cunoașteți care este experiența chirurgului în tratamentul pacienților cu patologie similară dumneavoastră. Întrebați-l câte cazuri similare a tratat pană în prezent? Are experiență cu noile metode de tratament în acest domeniu?

Alegeți un chirurg care v-a fost recomandat de o sursă de încredere: medicul de familie, o rudă sau un prieten apropiat care i-a fost pacient.

Alegerea corectă a unui specialist în chirurgie spinală poate fi mai dificilă decât pare la prima vedere. În general, este recomandat să EVITAŢI medicul care are următoarele caracteristici:

 • Vă descurajează în obținerea unei opinii suplimentare. Aceasta poate fi datorată unui interes nemedical sau neîncrederii în propriile cunoștințe și afirmațiile referitoare la boala dumneavoastră.
 • Vă propune o intervenție „exploratorie” la coloana vertebrală (de exemplu: „vom deschide și vom vedea…”) În zilele noastre, existența unor metode de investigație preoperatorie extrem de sofisticate precum radiografia digitală, RMN, CT, osteodensitometria etc. face ca acest tip de „operații” să nu mai poată fi de acceptat.
 • Vă „presează” spre intervenție chirurgicală fără să vă fi informat suficient despre opțiunile de tratament și evoluția posibilă. DE REŢINUT că, în chirurgia spinală intervențiile de urgență sunt o raritate, exceptând traumatismele coloanei vertebrale însoțite de deteriorare neurologică. Pentru majoritatea afecțiunilor cu indicație chirurgicală veți avea la dispoziție câteva zile/săptămâni pentru planificarea intervenției.
 • Nu vă poate da un răspuns clar asupra evoluției bolii cu sau fără operație, este evaziv atunci când este vorba despre tehnicile chirurgicale disponibile.
 • V-a oferit informații evazive asupra tehnicilor chirurgicale, cheltuielilor presupuse, rezultatelor probabile și duratei recuperării funcționale.