Ziua Operației

Planificare și Indicații

Ziua operației este din motive lesne de înțeles una foarte stresantă, dar anxietatea poate fi scăzută dacă ați pus și primit răspuns la toate întrebările:

La ce să vă așteptați în ziua operației? La ce să vă așteptați în ziua externării? Ce probleme pot apărea postoperator?

“SPERANŢA înseamnă să-ți dorești ca ceva să se întâmple,

CREDINŢA înseamnă să crezi că acel ceva se va întâmpla,

CURAJUL înseamnă să faci ca acel ceva să se întâmple”

Planificarea operației

Planificarea și autorizarea intervenției chirurgicale se face de către Comisia de Specialitate. Medicii noștri beneficiază în anumite zile de blocul operator pentru cazurile planificate. Unele intervenții chirurgicale necesită coordonare cu alte departamente precum cel de anestezie terapie intensivă, chirurgie generală, radiologie, neurofiziologie etc.

Pacientul este contactat și anunțat despre data intervenției chirurgicale și este rugat să confirme prezența și va primi instrucțiunile necesare.

De reținut ...

Cu câteva zile (săptămâni) înainte de intervenție veți fi sfătuit să renunțați la anumite medicamente (e.g. anticoagulante), la altele veți renunța doar în dimineața zilei operației.

  • În general, va trebui să nu mâncați sau să beți din seara zilei precedente operației. Medicația pe care trebuie să o luați în dimineața operației, o veți înghiți cu o cantitate mică de apa (nu cu cafea, ceai etc).
  • Durata operației este estimativă și poate varia foarte mult și necesită câteva etape pregătitoare: inducerea anesteziei, poziționarea pacientului pe masa de operație, izolarea sterilă a pacientului și a echipamentelor medicale ce vor intra în contact cu acesta (fluoroscop, microscop etc.), montarea tuburilor de aspirație și a cablurilor electrocauterului, etc. Aceste etape pregătitoare nu sunt avute în vedere de către rudele pacientului care se așteaptă astfel la o durată estimativă a intervenției mai mică. Rudele pacientului trebuie instruite să aibă răbdare și să nu intre în panică dacă intervenția se prelungește peste perioada estimată.
  • Unele suplimente alimentare precum cele bazate pe ginkobiloba, ginseng, usturoi, echinacea, ulei de pește sau vitamine pot crește riscurile intervenției chirurgicale, crescând riscul tulburărilor de ritm cardiac sau sângerarea, iar altele afectând durata anesteziei, sau prin interacțiunea cu alte medicamente provocând efecte adverse nedorite. Medicul vă va sfătui să renunțați la aceste preparate cu una sau două săptămâni înaintea intervenției.
  • Consultul preanestezic are o mare importanță și va trebui să expuneți medicului anestezist istoricul afecțiunii actuale, alergii cunoscute la medicamente, dar și dacă ați mai suferit anestezii generale în antecedente și dacă au apărut probleme legate de acestea.

Indicații postoperatorii

  • Din punct de vedere al medicației postoperatorii, controlul durerii este foarte important. Vă vor fi administrate antalgice. Pentru prevenirea complicațiilor tromboembolice veți primi medicație anticoagulantă iar pentru prevenirea complicațiilor infecțioase, antibiotice.

  • După îndepărtarea tubului de dren, mobilizare și schimbarea pansamentului cu unul rezistent la apă (e.g. Op-site) veți putea face duș.

  • Activitățile fizice trebuie limitate la nivelul confortului. Fiecare procedură chirurgicală impune un anumit timp de recuperare funcțională și anumite activități (condusul unui autovehicul, etc.) vor fi restricționate.