Programare Consultație

Sfaturi pentru optimizarea timpului de consultație

Timpul este factorul determinant în activitatea serviciilor medicale. De aceea, pentru a optimiza timpul alocat consultației, dar și pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale, vă rugăm mult să urmați câteva reguli:

Programați-vă din timp. Programarea vă permite să vă organizați eficient timpul dumneavoastră, să vă pregătiți pentru consultație și să evitați așteptarea prelungită la cabinet.

Prezentați-vă la consultație cu 10 minute înainte de ora programată și oferiți biroului de recepție datele solicitate. În situația în care consultația pacientului dinaintea dumneavoastră durează mai puțin, veți putea intra mai repede.

Nu întârziați! Absența dumneavoastră la ora programată poate fi interpretată ca o schimbare de intenții, și veți fi nevoit să vă reprogramați. Informați medicul dacă nu vă puteți prezenta la timp. Acest gest este un semn de respect și corectitudine din partea dumneavoastră față de echipa medicală și veți putea fi reprogramat la o dată convenabilă.

Organizați-vă programul în așa fel încât să aveți în vedere cel puțin o oră pentru vizită. Deși încercăm să facem tot posibilul pentru a putea intra la ora planificată, este posibil să apară întârzieri neprevăzute, sau dimpotrivă să puteți fi primit pentru consult mai devreme de ora programată.

Aranjați consulturile, investigațiile, imaginile, analizele, tratamentele urmate în ordine cronologică. Aceasta va economisi foarte mult din timpul consultației, mai ales pentru pacienții care au un set mare de investigații și un istoric al bolii complicat și lung. Pe orice consult, investigație, (radiografie, CT, RMN) sau bilet de trimitere/ieșire este indicată data efectuării; trebuie doar să o căutați atent.

Citiți și completați cu atenție formularul pe care l-ați primit la programare sau cel care l-ați descărcat de pe site. Aceasta va permite ca datele dumneavoastră să intre rapid în baza de date și să fie procesate pentru a cunoaște mai precis starea sănătății dumneavoastră la primul consult. Acest formular va oferi medicului informații asupra sănătății dumneavoastră, și în același timp va furniza o înțelegere științifică a simptomatologiei dumneavoastră. Dacă nu înțelegeți anumite puncte din formular, lăsați necompletat punctul respectiv și ulterior veți putea să-l discutați cu medicul la consultație.

Nu uitați să aduceți toate actele necesare, trimitere de la medicul de familie, etc. Lipsa acestora nu va anula consultația, însă vă poate limita efectuarea investigațiilor suplimentare în ziua consultului.

Consultând site-ul clinicii sau telefonic încercați să obțineți informații cât mai precise privind costurile consulturilor, investigațiilor necesare și tratamentului, pentru a nu fi puși într-o situație neplăcută în momentul prezentării.

Respectați cu strictețe indicațiile terapeutice ale medicului, iar în cazul în care, din diverse motive nu ați putut urma tratamentul, anunțați medicul despre acest fapt. Doar astfel, medicul va putea monitoriza evoluția afecțiunii și stabili indicația precisă de tratament conservator sau chirurgical.

Confidențialitatea informațiilor medicale ale pacientului fiind o regulă pentru noi, în cazul în care ați venit însoțit, precizați în mod expres medicului dacă însoțitorul poate asista la consultație.

Este firesc să nu rețineți toate aspectele discutate cu medicul. Acesta vă va înmâna la sfârșitul consultației o scrisoare medicală în care va preciza aspectele pe care le consideră relevante. Dacă doriți să precizeze și alte informații nu ezitați să solicitați aceasta.

Nu solicitați eliberarea unor documente medicale (concediu medical, certificate medicale, referat etc.) care depășesc indicațiile pentru afecțiunea dumneavoastră și exced drepturile pe care le aveți așa cum sunt ele prevăzute de legislația în vigoare.