Scenariu Evoluție Postoperatorie

La ce mă pot aștepta după intervenția chirurgicală pentru hernie de disc lombară?

Dacă ați fost diagnosticat cu hernie de disc lombară și vi s-a recomandat operația, iată un scenariu de evoluție post-operatorie probabilă.

Durerea ce iradiază pe fața posterioară a membrului pelvin însoțită sau nu de durerea de spate cauzată de hernia de disc lombară poate fi foarte intensă. Au fost elaborate mai multe metode de tratament a pacienților cu lombosciatică cauzată de hernia de disc lombară, incluzând repaus la pat, antiinflamatoare, injecții epidurale, însă, în cazul unor pacienți aceste metode sunt puțin eficiente. Pentru aceștia intervenția chirurgicală este opțiunea de tratament, iar dacă sunteți unul dintre aceștia, aici veți putea găsi informații asupra posibilei evoluții postoperatorii și prognosticului de recuperare în urma unei intervenții endoscopice/microchirurgicale pentru hernia de disc lombară.

Aceste informații se bazează pe experiența personală a unui pacient operat microchirurgical pentru hernie de disc lombar. Instrucțiunile postoperatorii pot diferi de la un pacient la altul și de la un chirurg la altul. Prezentăm însă un scenariu real despre așteptările pacienților și evoluția postoperatorie.

 • Prima săptămână după operație

  Discectomiile microchirurgicale și, mai ales, endoscopice, sunt proceduri relativ noi. În timpul intervenției are loc expunerea discului afectat și înlăturarea fragmentului de disc care comprimă rădăcina nervului. În timpul acestor operații, mai ales efectuate endoscopic, se produce o leziune iatrogenă mai mică a țesuturilor moi și mușchilor spatelui, motiv pentru care durerea postoperatorie este mai mică. De obicei, pacienții își revin după operație fără mari dificultăți, iar majoritatea raportează reducerea importantă sau dispariția durerii. Cei mai mulți pacienți pot fi externați chiar a doua zi după operație.

  Aceasta nu înseamnă ca pacientul este complet asimptomatic.

  Durerea iradiată în membrul pelvin dispare după intervenție, însă incizia pielii și mușchilor este sursă de durere, musculatura poate fi contractată și amorțeala (parestezia) în membrul pelvin poate apărea/persista. Pentru a reduce inflamația și durerea de spate, vi se va recomanda o combinație de medicamente, miorelaxante, analgezice și, eventual antiinflamatoare nesteroidiene, iar pentru parestezii medicație neurotrofă (Alanerv, Milgamma etc).

  Cel mai probabil, în prima săptămână veți avea tendința să stați mai mult culcat într-o poziție comodă. Totuși, este indicat să faceți plimbări și exerciții fizice ce vă vor fi recomandate de medicul specialist.

 • 1 – 2 săptămâni după operație

  Durerea de spate va scădea treptat pană la dispariție, făcând mult mai facile ridicarea din pat sau mersul la baie. În această perioadă, este bine să continuați plimbările, câte 15-20 minute zilnic. Dacă resimțiți durere importantă – opriți activitățile și întinde-ți-vă pe pat. După 14 zile se vor îndepărta firele de sutură și se va continua recuperarea.

  Durerea postoperatorie este în mare măsură condiționată de tipul de intervenție chirurgicală și de gravitatea și durata simptomatologiei preoperatorii. Astfel intervențiile endoscopice sau microchirurgicale sunt efectuate folosind incizii mici (aprox. 2 cm) și in consecință, durerea postoperatorie este minimă. Inciziile lungi din cadrul intervențiilor standard, vor provoca dureri importante după operație.

 • 2 – 6 săptămâni după operație

  După 2 săptămâni de la operație se vor îndepărta firele de sutură. În cazul în care ați urmat cu strictețe medicația prescrisă de medic, veți remarca dispariția durerii musculare. În această perioadă vi se va permite să reluați activitățile obișnuite și chiar activitatea profesională. Evitați să stați mult timp în șezut sau să conduceți autovehicule perioade lungi de timp și de asemenea aplecările și rotațiile trunchiului. Nu ridicați greutăți mai mari de 2 kilograme.

  În majoritatea cazurilor, după 2 săptămâni de la intervenția chirurgicală veți putea întrerupe medicația și veți continua tratamentul de recuperare funcțională, care va consta în exerciții de fortificare a mușchilor spatelui și abdomenului, de preferință izometrice, iar după 4 săptămâni veți putea continua recuperarea în bazinul de înot.

În concluzie…

Scenariul prezentat reprezintă o variantă de evoluție postoperatorie bună, fără complicații (infecții, hematom epidural, recidiva herniei de disc etc.). Atunci când evoluția diferă substanțial de cea prezentată, va trebui să vă adresați medicului, pentru a exclude/trata complicațiile precoce.

Trebuie sa rețineți că, deși totul a mers bine, spatele dumneavoastră nu va mai fi niciodată așa cum a fost până la momentul apariției afecțiunii. Va trebui să fiți mereu precaut în ceea ce privește activitățile fizice pe care le efectuați, la modul de viață pe care îl duceți și la modul în care vă desfășurați activitățile profesionale. Pentru mulți pacienți momentul intervenției chirurgicale este momentul adoptării unui stil de viață sănătos. Solicitați medicului recomandări în acest sens.

Orice intervenție chirurgicală este grevată de riscuri, dar dacă decideți, în urma recomandării medicului să suportați o intervenție chirurgicală, vă asigurăm că echipa noastră are competența necesară ca aceasta să fie reușită și să aveți o recuperare cât mai ușoară și completă.