Perioada Post-operatorie

Ce se întâmplă după operație?

Pacienții sunt de obicei capabili să se ridice din pat după 12-24 ore de la intervenție. Important, mai ales în primele zile post-operator, este modul în care vă dați jos din pat. Prima mișcare este de rotire a trunchiului spre partea patului pe care doriți să coborâți, după care cu ajutorul mâinilor vă ridicați în șezut coborând picioarele la marginea patului și sprijinindu-vă cu mâinile la spate ca și cum ați sta la plajă.

Tubul de dren este în mod normal scos după 24-48 ore de la operație.

Antibioterapia este întreruptă de regulă a doua zi postoperator iar medicația anticoagulantă in momentul in care pacientul se ridică si mobilizează independent. Pacientului i se va recomanda in funcție de simptomatologie, medicație antalgică si neurotrofă. Pacienții pot reveni la domiciliu atunci când starea lor este stabilă, urmând să revină pentru schimbarea pansamentului la fiecare 2-3 zile. De obicei pot conduce în siguranță un automobil după două săptămâni. Flexia (aplecarea înainte) și ridicatul obiectelor grele ar trebui evitate pe o perioadă de 4-6 săptămâni. Pacienții se întorc de obicei la activitatea profesională după 2-4 săptămâni. Pentru pacienții a căror activitate profesională impune mari eforturi fizice, poate fi indicată schimbarea locului de muncă sau pensionarea.

Pacienții încep de obicei kinetoterapia după câteva zile de la intervenția chirurgicală.

Recuperare funcțională

Ce se așteaptă de la recuperare?

Kinetoterapia este indicată timp de 6 săptămâni după operație. Recuperarea completă durează, în funcție de complexitatea intervenției chirurgicale și starea preoperatorie a pacientului pană la patru luni.

La început kinetoterapia se concentrează pe controlul durerii și inflamației. Proceduri active sunt adăugate treptat. Plimbările și înotul sunt exerciții ideale după acest tip de intervenții. Kinetoerapeutul poate indica exerciții specifice pentru tonifierea mușchilor care stabilizează regiunea lombară. Aceste exerciții ajută la menținerea spatelui într-o poziție corectă în timpul activităților cotidiene. La început mișcările vor fi cât se poate de simple de ridicare și așezare în pat, îmbrăcare și dezbrăcare, precum și unele exerciții de rutină. Odată cu îmbunătățirea formei fizice a pacientului, kinetoterapeutul va prescrie un program de exerciții de integrare mai rapidă în activitatea profesională și socială. Pacientul va învăța să-și execute activitățile cotidiene menținând spatele într-o poziție sigură și în afară suprasolicitărilor. Kinetoterapeutul va indica mai multe exerciții pe care pacientul le va efectua independent pentru a preveni reapariția simptomelor pe viitor.