Complicații posibile ale tratamentului chirurgical

Orice intervenție chirurgicală poate fi grevată de riscuri

Unele din cele mai obișnuite complicații care pot apărea în cursul sau după intervențiile de decompresie asupra elementelor nervoase sunt:

Tromboflebita (tromboza venoasă profundă (DVT – deep venous thrombosis) este o complicație rar întâlnită în chirurgia coloanei vertebrale și se caracterizează prin formarea unor cheaguri de sânge intravenos cauzând inflamația venelor iar membrul inferior devine cald și dureros la atingere. În cazul în care cheagurile sangvine din vene se rup, ele pot ajunge în plămâni unde se pot bloca în capilare și stopa circulația sangvină, situație numită embolie pulmonară, care este letală. Această complicație se previne prin:

♦ Preparate medicamentoase (de tipul heparinelor cu greutate moleculară mică) care fluidifică sângele preîntâmpinând astfel formarea cheagurilor de sânge;

♦ Purtarea de ciorapi elastici în timpul și după intervenția chirurgicală.

Deoarece prevenirea infecției se face foarte atent prin administrare preoperatorie și postoperatorie de antibiotic și respectarea condițiilor de asepsie și antisepsie în sala de operații, infecția după intervenția chirurgicală este rară, dar poate fi o complicație serioasă. Unele infecții pot apărea precoce, la 48 ore de la intervenție. Infecțiile de suprafață sunt tratate de obicei cu antibiotice, iar cele profunde (spondilodiscita) pot impune intervenții suplimentare.

Orice intervenție realizată în vecinătatea canalului vertebral, poate cauza lezarea măduvei spinării sau rădăcinilor nervoase. Leziunea se poate produce prin lezarea țesutului nervos cu un instrument chirurgical, însă aceasta este o complicație rar întâlnită.

Decompresia prin discectomie se adresează pacienților a căror principala acuză este durerea iradiată în membrul pelvin. Dacă durerea în membrul pelvin revine la câteva zile după intervenția chirurgicală, cel mai probabil a survenit o complicație și pacientul va discuta cu chirurgul despre investigațiile necesare și tratamentele care pot fi utile în controlul durerii. De reținut că postoperator, examinarea imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) nu furnizează imagini clare datorită cicatrizării țesuturilor lezate în timpul intervenției și aceste imagini trebuie interpretate în context clinic.