Controlul Durerii

Infiltrații epidurale cu corticosteroizi

Infiltrațiile epidurale cu corticosteroizi (ESI – epidural steroid injections) sunt folosite pentru a ameliora durerea radiculară cauzată de compresia rădăcinilor nervoase. Aceste preparate injectabile diminuează durerea, prin reducerea inflamației putând controla simptomele pe perioade prelungite de timp astfel încât pacientul să poată participa la un program de kinetoterapie, să devină mai activ și capabil să controleze simptomele cu un tratament conservator.

 • Cum se administrează infiltrațiile?

  La efectuarea unei infiltrații epidurale cu steroizi, doctorul introduce un ac până în spațiul epidural. Spațiul epidural este în mod normal ocupat de țesut grăsos și vase sanguine. Medicația injectată (de regulă preparate cortizonice și lidocaină) se poate deplasa de-a lungul spațiului epidural.

  Există câteva aborduri utilizate frecvent pentru injectarea medicației în spațiul epidural.

  O infiltrație interlaminară se realizează prin introducerea acului între laminele a două vertebre adiacente. Avantajul acestui tip de infiltrație este faptul că se realizează ușor, de preferință sub ghidaj fluoroscopic. Infiltrația este efectuată de obicei între vertebrele afectate pentru ca substanțele medicamentoase să ajungă în apropierea rădăcinii nervoase comprimate.

  O infiltrație caudală este relativ ușor de efectuat sub ghidaj fluoroscopic; aceasta se realizează în regiunea sacrală a coloanei vertebrale prin hiatusul sacral.

  Sacrul este alcătuit din cinci vertebre care fuzionează în timpul dezvoltării și formează un singur os masiv ce formează împreună cu cele două oase coxale pelvisul osos. Hiatusul sacral conduce direct spre spațiul epidural. Fluidul injectat prin această deschidere poate ajunge prin spațiul epidural până la un nivel mai înalt exercitând efectul antiinflamator asupra rădăcinilor nervoase comprimate.

  Infiltrația transforaminală se face prin foramenurile intervertebrale (găuri de conjugare). Medicul introduce acul în foramenul intervertebral folosind fluoroscopul pentru vizualizarea și ghidarea acului în poziția corectă.

 • Raționament

  Ce dorește să obțină medicul ? 

  Medicul recomandă o infiltrație cu steroizi pentru a reduce durerea. În timpul unei injecții,  soluția injectată conține un anestezic și un preparat corticosteroid. Corticosteroizii sunt antiinflamatoare puternice; atunci când sunt injectați in jurul nervilor comprimați pot reduce inflamația și edemul acestora, reducand astfel durerea. Aceste infiltrații au un efect temporar și pot ameliora simptomatologia pe o durată de la câteva săptămâni la câteva luni. Infiltrația cu corticosteroizi se repetă de câteva ori pentru controlul simptomelor, astfel încât oferă  posibilitatea de a începe un program de kinetoterapie.

 • Descrierea procedurii

  În mod ideal infiltrația trebuie realizată într-o sală special amenajată dotată cu o masă de operație radiotransparentăşi fluoroscop. Fluoroscopul este un aparat cu raze X, care permite medicului să vadă o imagine radiografică în timpul procedurii permițându-i să vizualizeze traiectul acului şi să efectueze infiltrația precis și în condiții de siguranță. Odată ce acul este în locația corectă, o cantitate mică de substanță radioopacă se poate injecta, iar medicul poate vedea localizarea acesteia pe imaginea fluoroscopică, după care se injectează medicația. Apoi pacientul este scos din sala de proceduri într-o zona de recuperare unde va rămâne până când medicul se asigură că starea pacientului este stabilă. În unele cazuri anestezicul poate cauza amorțeli temporare, care pot dura 1-2 ore.

 • Complicații

  Procedura de infiltrație cu steroizi este sigură și puțin probabil să fie însoțită de o complicație. Există însă complicații care pot apărea în timpul sau după efectuarea procedurii.

  La fel ca majoritatea injectărilor cu preparate medicamentoase, există întotdeauna un risc de reacții alergice.

  Probabil cea mea frecventă complicație a unei infiltrații cu steroizi este scurgerea de lichid cefalorahidian în cazul în care acul perforează sacul dural. Situația nu este periculoasă dar poate determina dureri de cap, uneori greață și vomă. Simptomele pot dispărea dacă pacientul stă culcat sau cu capul puțin mai jos decât picioarele (poziție Trendelenburg). Aceste dureri de cap apar din cauza scăderii presiunii lichidului cefalorahidian din creier, iar când capul este așezat mai jos de nivelul corpului, presiunea lichidului cefalorahidian crește sub acțiunea gravitației și durerile de cap dispar. Majoritatea durerilor de cap dispar în câteva zile, atunci când leziunea din sacul dural se vindecă și se închide.

 • Întrebări frecvente

  Ce se întâmplă după infiltrație ?

  Majoritatea doctorilor programează o nouă consultație după două-trei zile de la infiltrație pentru a se informa de starea pacientului, evoluția simptomatologiei și eventual pentru a realiza o nouă infiltrație. Fiziokinetoterapia poate fi începută imediat.

  Câte infiltrații cu steroizi pot fi efectuate?

  Nu există un răspuns cert la această întrebare, însă corticosteroizii, administrarea frecventă poate determina efecte adverse: scăderea imunității ce poate duce la infecții, accentuarea turnover-ului osos prin creșterea resorbției osoase accentuând osteoporoza etc.