Hernia de disc cervicală cu radiculită cervicală

Noțiuni Introductive

Hernia de disc cervicală are ca urmare, radiculopatia cervicală prin compresiunea rădăcinilor nervoase cervicale. Ruperea inelului fibros al discului intervertebral permite conținutului nucleului pulpos să protruzioneze (hernieze) înafara discului. Dacă discul herniat comprimă o rădăcină nervoasă aceasta determină amorțeală, durere și slăbiciune musculară în aria (neuromer) inervată de respectiva rădăcina nervoasă. 

Așadar, simptomatologia herniei de disc cervicale se datorează compresiunii unei rădăcini nervoase și include durerea care iradiază spre mână, amorțeală și slăbiciune în mușchii deserviți de respectiva rădăcină nervoasă. În radiculopatia cervicala reflexele osteotendinoase bicipital, tricipital, stilo-radial sau cubito-pronator sunt de obicei modificate.

Simptomatologia descrisă de dumneavoastră poate orienta medicul asupra nivelului vertebral afectat. În urma examenului clinic în cadrul căruia medicul va efectua o serie de teste pentru a evalua forța musculară, sensibilitatea, reflexele sau a determina pozițiile care atenuează sau provoacă durerea (test Spurling) pentru a determina care rădăcină nervoasă este comprimată.

Imagistica prin rezonanța magnetică (RMN) va oferi informații precise asupra morfologiei discurilor intervertebrale, rădăcinilor nervoase și măduvei spinării.

Doar coroborând informațiile obținute prin examenul clinic cu cele imagistice, medicul va putea stabili un diagnostic precis si stabili tratamentul adecvat.

Însă, uneori nu este clară cauza compresiunii  nervului. Studiile electrice a nervilor plexului brahial pot fi recomandate de medic pentru a stabili nivelul compresiunii radiculare. Aceste studii electrice (electromiografia) sunt necesare numai în cazul când nu este clar diagnosticul.

În majoritatea cazurilor se indică inițial tratamentul conservator: imobilizarea gâtului într-un guler cervical (1-2  săptămâni) și medicația antiinflamatorie și antalgică pot ameliora semnificativ simptomatologia, ulterior fiind indicată kinetoterapia, ce include tehnicile de tracțiune ce presupun întinderea ușoară a articulațiilor și mușchilor gâtului cu ajutorul unor aparate speciale.

Tratamentul conservator se indică pe o durată de minim trei săptămâni, însă în cazul în care nu se observă o ameliorare a simptomatologiei și deficitul neurologic se accentuează, este indicată intervenția chirurgicală.

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale ce se adresează herniei de disc cervicale cu radiculită.

Discectomia cervicală anterioară cu fuziune (ACDF)

Discul cervical herniat este abordat printr-o mică incizie transversală (2-3 cm) în partea anterioara a gâtului. Mușchii sunt îndepărtați formându-se un canal de lucru prin care se îndepărtează discul herniat și în locul acestuia se plasează un implant (cage) umplut cu grefă osoasă care va permite deschiderea foramenului intervertebral și va realiza fuziunea intervertebrală. În unele cazuri, pe lângă îndepărtarea discului este necesară îndepărtarea întregului corp vertebral care va fi înlocuit cu un cage de corpectomie. Implantul intervertebral este securizat cu o placă cervicală anterioară care crește stabilitatea ansamblului.

Artroplastia de disc cervical (CDR)

Discul artificial este un implant fabricat din metal și biopolimeri ce imită funcția discului natural. Tehnica chirurgicală este similară celei prezentate mai sus, însă implantul ce se introduce între vertebre este de data aceasta un disc artificial, care nu mai este fixat cu o placă, ci permite mișcarea cvasinormală a coloanei vertebrale.

Avantajul principal al acestei tehnici chirurgicale spre deosebire de cea descrisă mai sus este că, prezervarea mobilității normale a coloanei cervicale are un efect protector asupra discurilor vertebrale adiacente, încetinind degenerarea acestora.

Recuperarea după intervenție chirurgicală presupune să abordați tratamentul cu încredere, încredere bazată pe înțelegerea amănunțită a procesului de vindecare. Prin intervenția chirurgicală se îndepărtează cauza materială a compresiunii radiculare și se corectează forma coloanei cervicale. Organismul este capabil să vindece nervul afectat, mușchii și țesutul osos, dar recuperarea funcțională completă depinde de pacient. Un pacient cu o atitudine pozitivă puternică, care-și urmărește pas cu pas obiectivele de recuperare stabilite împreună cu medicul și muncește pentru îndeplinirea lor va beneficia de o recuperare funcțională completă.