Infiltrațiile epidurale cu corticosteroizi (ESI – epidural steroid injections) sunt folosite pentru a ameliora durerea radiculară cauzată de compresia rădăcinilor nervoase. Aceste preparate injectabile diminuează durerea, prin reducerea inflamației putând controla simptomele pe perioade prelungite de timp astfel încât pacientul să poată participa la un program de kinetoterapie, să devină mai activ și capabil să controleze simptomele cu un tratament conservator.

La efectuarea unei infiltrații epidurale cu steroizi, doctorul introduce un ac până în spațiul epidural. Spațiul epidural este în mod normal ocupat de țesut grăsos și vase sanguine. Medicația injectată (preparate cortizonice și lidocaină) se poate deplasa de-a lungul spațiului epidural.

Există câteva aborduri utilizate frecvent pentru injectarea medicației în spațiul epidural.

O infiltrație interlaminară se realizează prin introducerea acului între laminele a două vertebre adiacente. Avantajul acestui tip de infiltrație este faptul că se realizează ușor, chiar fără ghidaj fluoroscopic. Infiltrația este efectuată de obicei între vertebrele afectate pentru ca substanțele medicamentoase să ajungă în apropierea rădăcinii nervoase comprimate.

O infiltrație caudală este relativ ușor de efectuat chiar fără ghidarea fluoroscopică; aceasta se realizează în regiunea sacrală a coloanei vertebrale prin hiatusul sacral.

Sacrul este alcătuit din cinci vertebre care fuzionează în timpul dezvoltării și formează un singur os masiv ce formează împreună cu cele două oase coxale pelvisul osos. Hiatusul sacral conduce direct spre spațiul epidural. Fluidul injectat prin această deschidere poate ajunge prin spațiul epidural până la un nivel mai înalt exercitând efectul antiinflamator asupra rădăcinilor nervoase comprimate.

Infiltrația transforaminală se face prin foramenurile intervertebrale (găuri de conjugare). Medicul introduce acul în foramenul intervertebral folosind fluoroscopul pentru vizualizarea și ghidarea acului în poziția corectă.

Ce dorește să obțină medicul ?

Medicul recomandă o înfiltrație cu steroizi pentru a reduce durerea. Infiltrația poate reduce, de asemenea, amorțeală și slăbiciunea. În timpul unei injecții,  soluția injectată conține un anestezic și un preparat corticosteroid. Corticosteroizii sunt antiinflamatoare puternice; atunci când sunt injectați in jurul nervilor comprimați pot reduce inflamația și edemul acestora.

Reducerea inflamației, reduce durerea. Aceste infiltrații au un efect temporar și pot ameliora simptomatologia pe o durată de la câteva săptămâni la câteva luni. Infiltrația cu corticosteroizi se repetă de câteva ori pentru controlul simptomelor, astfel încât oferă  posibilitatea de a începe un program de kinetoterapie.

În mod ideal infiltrația trebuie realizată într-o sală special amenajată dotată cu o masă de operație radiotransparentă şi fluoroscop. Fluoroscopul este un aparat cu raze X, care permite medicului să vadă o imagine radiografică în timpul procedurii permițându-i să vizualizeze traiectul acului şi să efectueze infiltrația precis și în condiții de siguranță. Odată ce acul este în locația corectă, o cantitate mică de substanță radioopacă se poate injecta, iar medicul poate vedea localizarea acesteia pe imaginea fluoroscopică, după care se injectează corticosteroidul. Apoi pacientul este scos din sala de proceduri într-o zona de recuperare unde va rămâne până când medicul se asigură că starea pacientului este stabilă și nu a apărut nici o complicație. În unele cazuri anestezicul poate cauza amorțeli temporare și slăbiciuni musculare sau chiar anestezia membrelor pelvine, care pot dura 1-2 ore.

Procedura de înfiltrație cu steroizi este sigură și puțin probabil să fie însoțită de o complicație. Există însă complicații care pot apărea în timpul sau după efectuarea procedurii.

La fel ca majoritatea injectărilor cu preparate medicamentoase, există întotdeauna un risc de reacții alergice.

Probabil cea mea frecventă complicație a unei infiltrații cu steroizi este scurgerea de lichid cefalorahidian în cazul în care acul perforează sacul dural. Situația nu este periculoasă dar poate determina dureri de cap, uneori greață și vomă. Simptomele pot dispărea dacă pacientul stă culcat sau cu capul puțin mai jos decât picioarele (poziție Trendelenburg). Aceste dureri de cap apar din cauza scăderii presiunii lichidului cefalorahidian din creier, iar când capul este așezat mai jos de nivelul corpului, presiunea lichidului cefalorahidian creste sub acțiunea gravitației și durerile de cap dispar. Majoritatea durerilor de cap dispar în câteva zile, atunci când leziunea din sacul dural se vindecă și se închide.

Ce se întâmplă după infiltrație ?

Majoritatea doctorilor programează o nouă consultație după două-trei zile de la infiltrație pentru a se informa de starea pacientului, evoluția simptomatologiei şi eventual pentru a realiza o nouă infiltrație. Fiziokinetoterapia poate fi începută imediat.

Câte infiltrații cu steroizi pot fi efectuate?

Nu există un răspuns cert la această întrebare, însă corticosteroizii, la administrarea frecventa pot determina efecte adverse: scăderea imunității ce poate duce la infecții, accentuarea turnoverului osos prin creșterea resorbției osoase accentuând osteoporoza etc.

  • Programare

    Puteți realiza o programare prin intermediul site-ului. Un reprezentant Xyence vă va contacta în cel mai scurt timp
  • Cunoaste Doctorii

    Ne mândrim cu cei mai profeșionisti medici, calificaţi în patologia coloanei vertebrale.
    Descoperă Specialiștii Xyence