După cum ştiţi deja, afecțiunile coloanei vertebrale sunt foarte frecvent întâlnite. Ca urmare, de tratamentul conservator al acestora se ocupă o mulțime de specialiști, calificaţi mai mult sau mai puţin în patologia coloanei vertebrale.

Uneori, însă, este indicat tratamentul chirurgical.  Intervenţia chirurgicală poate fi salvatoare pentru un anumit grup de pacienţi, în timp ce pentru alții, poate fi începutul unor probleme dramatice. Aceste probleme pot fi datorate complexității bolii per se, însă uneori se datorează incompetenței medicului chirurg.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să decideți dacă medicul căruia v-ați adresat este persoana potrivită pentru managementul terapeutic (conservator și chirurgical) al afecțiunii dumneavoastră.

 1. Interesați-vă dacă chirurgul are specializări suplimentare în domeniul chirurgiei spinale și care sunt acestea.
 2. Alegeți un chirurg specializat în tratamentul pacienţilor cu patologia coloanei vertebrale. Un specialist care examinează zilnic mai mulţi pacienţi cu patologia coloanei vertebrale trebuie să fie la curent cu metodele de tratament contemporane și tehnologiile moderne ale chirurgiei spinale.
 3. Pe lângă calificările obligatorii pe care trebuie să le aibă medicul, este important să vă simțiți confortabil în discuția cu el. O comunicare bună cu medicul trebuie să fie un criteriu important în alegerea acestuia.

Medicul a răspuns la toate întrebările și v-a oferit toate informaţiile solicitate despre boala dumneavoastră?  Pentru o listă de întrebări mai extinsă click aici.

 • Medicul v-a oferit suficient timp pentru consultație?
 • Cât de accesibil sunt chirurgul și echipa lui? Cât de receptivi?
 • Medicul acceptă să solicitați o altă opinie?
 • Este foarte important să cunoașteți care este experiența chirurgului în tratamentul pacienților cu patologie similară dumneavoastră. Întrebați-l câte cazuri similare a tratat pană în prezent? Are experiență cu noile metode de tratament în acest domeniu?

Alegeți un chirurg care v-a fost recomandat de o sursă de încredere: medicul de familie, o rudă sau un prieten apropiat care i-a fost pacient.

Alegerea corectă a unui specialist în chirurgie spinală poate fi mai dificilă decât pare la prima vedere. În general, este recomandat să EVITAŢI medicul care are următoarele caracteristici:

 • Vă descurajează în obținerea unei opinii suplimentare. Aceasta poate fi datorată unui interes nemedical sau neîncrederii în propriile cunoștințe și afirmațiile referitoare la boala dumneavoastră.
 • Vă propune o intervenție „exploratorie” la coloana vertebrală (de exemplu: „vom deschide și vom vedea…”) În zilele noastre, existența unor metode de investigație preoperatorie extrem de sofisticate precum radiografia digitală, RMN, CT, osteodensitometria etc. face ca acest tip de „operații” să nu mai poată fi de acceptat.
 • Vă „presează” spre intervenție chirurgicală fără să vă fi informat suficient despre opțiunile de tratament și evoluția posibilă. DE REŢINUT că, în chirurgia spinală intervențiile de urgență sunt o raritate, exceptând traumatismele coloanei vertebrale însoțite de deteriorare neurologică. Pentru majoritatea afecțiunilor cu indicație chirurgicală veți avea la dispoziție câteva zile/săptămâni pentru planificarea intervenției.
 • Nu vă poate da un răspuns clar asupra evoluției bolii cu sau fără operație, este evaziv atunci când este vorba despre tehnicile chirurgicale disponibile.
 • V-a oferit informații evazive asupra tehnicilor chirurgicale, cheltuielilor presupuse, rezultatelor probabile și duratei recuperării funcționale.

Cum să alegeți un chirurg spinal competent?

ÎNTREBĂRI pe care le puteți adresa medicului care va efectua intervenția chirurgicală:

 • Cate specializări în chirurgie spinală ați efectuat, unde și în ce domenii ale chirurgiei spinale?
 • De cât timp practicați chirurgia spinală?
 • Ce procent din activitatea dumneavoastră este dedicat chirurgiei spinale?
 • Acceptați că am dreptul să solicit și o a doua opinie?
 • Care sunt alternativele nechirurgicale în cazul meu?
 • Ce tip de intervenție îmi recomandați și de ce? Exista posibilitatea efectuării unei intervenții minim invazive în cazul meu?
 • Care sunt riscurile chirurgicale și care sunt complicațiile posibile ale tipurilor de tratament chirurgical recomandat?
 • Ce se poate întâmpla dacă amân intervenția?
 • Unde va fi efectuată operația și care sunt dotările sălii de operație?
 • Cărui tip de anestezie voi fi supus?
 • Cum trebuie să mă pregătesc de operație?
 • Cât durează spitalizarea?
 • La ce să mă aștept după intervenție? Care va fi evoluția postoperatorie?
 • Voi avea sau nu nevoie de recuperare postoperatorie? Cât timp va dura recuperarea?
 • Când voi putea reveni la activitatea profesională?

 

Extras din Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 privind drepturile pacientului

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 51 din 29 ianuarie 2003

CAPITOLUL II Dreptul pacientului la informația medicală

 • Art. 4. – Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum și la modul de a le utiliza.
 • Art. 5. – (1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identității și statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
 • Art. 6. – Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și prognostic.
 • Art. 7. – Pacientul are dreptul de a decide dacă mai dorește să fie informat în cazul în care informațiile prezentate de către medic i-ar cauza suferință.
 • Art. 8. – Informațiile se aduc la cunoștință pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate;
 • Art. 9. – Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat și de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.
 • Art. 10. – Rudele și prietenii pacientului pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament, cu acordul pacientului.
 • Art. 11. – Pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală.

 

La ce mă pot aștepta după intervenția chirurgicală pentru hernie de disc lombară?

Dacă ați fost diagnosticat cu hernie de disc lombară și vi s-a recomandat operația, iată un scenariu de evoluție probabilă postoperatorie.

Durerea ce iradiază pe fața posterioară a membrului pelvin însoțită sau nu de durerea de spate cauzată de hernia de disc lombară poate fi foarte intensă. Au fost elaborate mai multe metode de tratament a pacienților cu lombosciatică cauzată de hernia de disc lombară, incluzând repaus la pat, antiinflamatoare, injecții epidurale, însă, în cazul unor pacienți aceste metode sunt puțin eficiente. Pentru aceștia intervenția chirurgicală este opțiunea de tratament, iar dacă sunteți unul dintre aceștia, aici veți putea găsi informații asupra posibilei evoluții postoperatorii și prognosticului de recuperare în urma unei intervenții endoscopice/microchirurgicale pentru hernia de disc lombară.

Aceste informații se bazează pe experiența personală a unui pacient operat microchirurgical pentru hernie de disc lombar. Instrucțiunile postoperatorii pot diferi de la un pacient la altul și de la un chirurg la altul. Prezentăm însă un scenariu real despre așteptările pacienților si evoluția postoperatorie.

Prima săptămână după operație

Discectomiile microchirurgicale și, mai ales, endoscopice, sunt proceduri relativ noi. În timpul intervenției are loc expunerea discului afectat și înlăturarea fragmentului de disc care comprimă rădăcina nervului. În timpul acestor operații, mai ales efectuate endoscopic, se produce o leziune iatrogenă mai mică a țesuturilor moi și mușchilor spatelui, motiv pentru care durerea postoperatorie este mai mică. De obicei, pacienții își revin după operație fără mari dificultăți, iar majoritatea raportează reducerea importantă sau dispariția durerii. Cei mai mulți pacienți pot fi externați chiar a doua zi după operație.

Aceasta nu înseamnă ca pacientul este complet asimptomatic.

Durerea iradiată în membrul pelvin dispare după intervenție, însă incizia pielii și mușchilor este sursă de durere, musculatura poate fi contractată și amorțeala (parestezia) în membrul pelvin poate apărea/persista. Pentru a reduce inflamația și durerea de spate, vi se va recomanda o combinație de medicamente, miorelaxante, analgezice și, eventual antiinflamatoare nesteroidiene, iar pentru parestezii medicație neurotrofă (Alanerv, Milgamma etc).

Cel mai probabil, în prima săptămână veți avea tendința să stați mai mult culcat într-o poziție comodă. Totuși, este indicat să faceți plimbări și exerciții fizice ce vă vor fi recomandate de medicul specialist.

1 – 2 săptămâni după operație

Durerea de spate va scădea treptat pană la dispariție, făcând mult mai facile ridicarea din pat sau mersul la baie. În această perioadă, este bine să continuați plimbările, câte 15-20 minute zilnic. Dacă resimțiți durere importantă – opriți activitățile și întinde-ți-vă pe pat. După 14 zile se vor îndepărta firele de sutură și se va continua recuperarea.

Durerea postoperatorie este în mare măsură condiționată de tipul de intervenție chirurgicală și de gravitatea și durata simptomatologiei preoperatorii. Astfel intervențiile endoscopice sau microchirurgicale sunt efectuate folosind incizii mici (aprox. 2 cm) și in consecință, durerea postoperatorie este minimă. Inciziile lungi din cadrul intervențiilor standard, vor provoca dureri importante după operație.

2 – 6 săptămâni după operație

După 2 săptămâni de la operație se vor îndepărta firele de sutură. În cazul în care ați urmat cu strictețe medicația prescrisă de medic, veți remarca dispariția durerii musculare. În această perioadă vi se va permite să reluați activitățile obișnuite și chiar activitatea profesională. Evitați să stați mult timp în șezut sau să conduceți autovehicule perioade lungi de timp și de asemenea aplecările și rotațiile trunchiului. Nu ridicați greutăți mai mari de 2 kilograme.

În majoritatea cazurilor, după 2 săptămâni de la intervenția chirurgicală veți putea întrerupe medicația și veți continua tratamentul de recuperare funcțională, care va consta în exerciții de fortificare a mușchilor spatelui și abdomenului, de preferință izometrice, iar după 4 săptămâni veți putea continua recuperarea în bazinul de înot.

Exerciții pentru pacienții cu dureri lombare CLICK AICI

Scenariul prezentat reprezintă o variantă de evoluție postoperatorie bună, fără complicații (infecții, hematom epidural, recidiva herniei de disc etc.). Atunci când evoluția diferă substanțial de cea prezentată, va trebui să vă adresați medicului, pentru a exclude/trata complicațiile precoce.

Trebuie sa rețineți că, deși totul a mers bine, spatele dumneavoastră nu va mai fi niciodată așa cum a fost până la momentul apariției afecțiunii. Va trebui să fiți mereu precaut în ceea ce privește activitățile fizice pe care le efectuați, la modul de viață pe care îl duceți și la modul în care vă desfășurați activitățile profesionale. Pentru mulți pacienți momentul intervenției chirurgicale este momentul adoptării unui stil de viață sănătos. Solicitați medicului recomandări în acest sens.

Orice intervenţie chirurgicală este grevată de riscuri, dar dacă decideţi, în urma recomandării medicului să suportați o intervenţie chirurgicală, vă asigurăm că echipa noastră are competența necesară ca aceasta să fie reuşită și să aveţi o recuperare cât mai uşoară și completă.